Kocioł tradycyjny czy kondensacyjny?

Kocioł tradycyjny czy kondensacyjny?

Kondensacyjny posiada wszystkie zalety tradycyjnego, jest jednak dużo sprawniejszy (do 109%), a przez to tańszy w eksploatacji. Może jednak zniechęcać wysoką ceną. Czy warto zainwestować?

Wybór sposobu ogrzewania domu jest jedną z najważniejszych decyzji, podejmowanych przez inwestora. Dotyczy ona nie tylko komfortu życia przy odpowiedniej temperaturze powietrza i wody, ale też budżetu rodziny, czyli wydatków związanych z kupnem kotła, wykonaniem instalacji grzewczej  i comiesięcznymi opłatami za zużyte paliwo.

Podstawą procesu ogrzewania jest kocioł – urządzenie wytwarzające ciepło. Wybierając typ kotła, warto rozważyć wybór pomiędzy tradycyjnym i kondensacyjnym. Na pierwszy rzut oka są bardzo podobne, jednak różni je budowa wewnętrzna i sposób działania, a co za tym idzie cena oraz koszty eksploatacji.

Kotły kondensacyjne są urządzeniami nowej generacji, wprowadzonymi do produkcji na świecie dopiero kilkanaście lat temu. Wyparły z rynków zachodnich kotły konwencjonalne, jako mniej wydajne, nieekonomiczne i nieekologiczne. Ponieważ zużywają mniej paliwa i uzyskują lepszy efekt grzewczy, są symbolem oszczędności i ochrony środowiska.  W Niemczech i Wielkiej Brytanii uregulowano problem ogrzewania domów jednorodzinnych odgórnym zarządzeniem, nakazując właścicielom wymianę wysokotemperaturowych kotłów tradycyjnych na kondensacyjne. Uznano, że leży to zarówno w interesie państwa, jak i każdego obywatela.

Aby dokonać właściwego wyboru kotła dla budowanego domu, porównajmy parametry obu typów.

Sposób działania

W procesie spalania paliwa, wraz ze spalinami ulatującymi do komina, wydostaje się duża ilość pary wodnej. Z tej pary można uzyskać dodatkową energię, tak zwane ciepło utajone. Aby to osiągnąć, trzeba zatrzymać uciekającą parę, powodując jej skroplenie, a następnie wprowadzić do obiegu grzewczego. Uwaga! Kwaśne czynniki skroplin agresywnie działają na ściany kotła i komina.
Możliwość tę wykorzystują kotły kondensacyjne – zatrzymują parę wodną, doprowadzając do jej kondensacji. Osiągają to poprzez schłodzenie spalin do odpowiednio niskiej temperatury. Aby skropliny nie niszczyły ich wnętrza, budowane są z odpornej na kwasy stali szlachetnej.
Kotły tradycyjne nie wykorzystują energii pochodzącej ze skroplonej pary wodnej. Nie powstają więc kwaśne skropliny niszczące kocioł.

Rodzaj paliwa

Kotły tradycyjne mogą być zasilane każdym rodzajem paliwa. Na terenach, gdzie nie ma sieci gazowej, można stosować kotły na gaz płynny lub olej opałowy.

Kotły kondensacyjne, z uwagi na konieczny do osiągnięcia punkt rosy, są częściej kotłami gazowymi. Zasilanie ich olejem opałowym przestaje być opłacalne, z powodu niższej zawartości pary w spalinach i konieczności obniżania ich temperatury aż do 47°C,  co w rezultacie schładza też temperaturę wody w instalacji grzewczej.

Dla kotłów kondensacyjnych niebezpieczne jest też agresywne działanie siarki, zawartej w oleju opałowym. Wymusza to użycie jeszcze lepszych, a zatem droższych materiałów do ich budowy. Niemniej są dostępne olejowe kotły kondensacyjne, wykorzystujące, jak w kotłach gazowych, ciepło zawarte w spalinach. Mają one wbudowane urządzenia do kondensacji pary i neutralizacji skroplin zawierających siarkę. Nie osiągają jednak sprawności kotłów gazowych i są od nich droższe. Być może w przyszłości, popularne staną się kotły kondensacyjne, zasilane olejem roślinnym, najbardziej ze wszystkich ekologiczne.

 

Autor: Beata Stobiecka

Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *