Kuchnia i łazienka - pomieszczenia do zadań specjalnych

Kuchnia i łazienka – pomieszczenia do zadań specjalnych

To najbardziej techniczne pomieszczenia, wymagające instalacji, planowanych na wczesnym etapie prac, a do tego szczególnie narażone na wilgoć i wysokie temperatury. Błąd lub przeoczenie kosztuje tutaj najwięcej. Jak dobrze zaprojektować kuchnię i łazienkę oraz przygotować je do wyposażenia? Na co zwracać uwagę podczas prac budowlanych i wykończeniowych?

Przed kupnem projektu trzeba odpowiedzieć sobie na dwa pytania: czy kuchnia będzie otwarta na salon, otwierająca się na salon, czy też zamknięta i czy kuchnia będzie pełniła rolę integrującą? Kuchnia całkowicie zamknięta jest godna polecenia rodzinie, która zatrudnia np. gosposię czy kucharkę, a także gdy rytm posiłków dla wszystkich domowników jest różny (np. oboje rodzice pracują, dzieci studiują). W takiej rodzinie i tak nie będzie pełniła funkcji integrującej, którą powinien przejąć salon (z wnęką kominkową, z ogrodem zimowym).

Gdzie powinna być kuchnia…

Kuchnia może być położona na uboczu, najlepiej na elewacji północno-wschodniej. Kuchnia otwierająca się na salon, ale nie tworząca z nim jednego pomieszczenia – to rozwiązanie kompromisowe. Może być oddzielona ścianką zasłaniającą widok z salonu do kuchni, albo – jeszcze lepiej – pomieszczenia znajdują się w stosunku do siebie pod kątem (np. prostym), a pomiędzy nimi jest jadalnia. Najlepiej, gdy salon znajduje się na elewacji południowo-zachodniej, jadalnia na zachodniej, a kuchnia na północnej. Kuchnia całkowicie otwarta na salon – to rozwiązanie silnie lansowane od kilkunastu lat, jednak – jak to z modami bywa – niekoniecznie dobre dla wszystkich. Godne polecenia, gdy domownicy sami gotują, a posiłki gromadzą przy stole całą rodzinę. W takich rozwiązaniach kuchnia może znajdować się nawet blisko środka parteru, ale najczęściej znajduje się na elewacji zachodniej lub północnej. Niezależnie od rodzaju połączenia kuchni z salonem, należy pamiętać, by nie dominowała ona na zachodniej lub południowej elewacji (to miejsce na salon), blisko niej znajdowała się spiżarnia i jadalnia oraz by była blisko wejścia do domu – to do niej codziennie będziemy przecież znosić zakupy.

… a gdzie łazienka?

Najpierw zdecydujmy o liczbie łazienek w domu. Jeśli nie budujemy parterowego domu o powierzchni do 100 m², powinniśmy się zastanawiać nad dwoma lub trzema łazienkami. Pierwsza powinna znajdować się w strefie dziennej i być dostępna dla wszystkich: domowników i gości. Ze wszystkich łazienek powinna być zdecydowanie najmniejsza, bo wystarczy w niej muszla i zlew, ewentualnie jeszcze natrysk. Ale uwaga! To właśnie z niej będziemy najczęściej korzystać, więc musi być bardzo wygodna. Dlatego powinna mieć więcej niż 3-3,5 m² i znajdować się przy głównym ciągu komunikacyjnym, by szybko się do niej wchodziło z garażu czy ogrodu lub po przyjściu z pracy. Jednocześnie należy wejście do łazienki oddzielić od salonu i kuchni, umieszczając je np. w korytarzu prowadzącym do garażu. Rozwiązania inne (wejście bezpośrednio przy salonie, jadalni kuchni) są poważnym błędem, a korzystanie wówczas z toalety stanie się dla wszystkich niezręczne. Druga łazienka powinna być dostępna wyłącznie dla domowników. W domach z poddaszem należy ją zaplanować w miejscu łatwo dostępnym ze wszystkich sypialni. Jeśli to jedyna łazienka dla domowników, powinna być bardzo duża, np. z dwoma umywalkami, odrębną częścią wyposażoną w wannę i prysznic – należy na nią przeznaczyć minimum 7 m². W.c. musi być odrębne. Trzecia łazienka powinna być dostępna jedynie dla rodziców, z bezpośrednim wejściem z ich sypialni. Warto usytuować ją za garderobą, by odgłosy mycia nie docierały do drugiej śpiącej osoby w sypialni. Bezpośrednie wejście do łazienki tuż obok łóżka to niefortunne rozwiązanie… Łazienka komfortowa umożliwia równoczesne np. przygotowanie się do wyjścia do pracy dwóm osobom, z odrębną częścią na w.c. Powinna mieć minimum 6 m².

Jak duża powinna być wyspa kuchenna?

To jedno z bardziej pożądanych rozwiązań w kuchni, ale niestety, zajmujące bardzo dużo miejsca. Minimalny bok dłuższy wyspy powinien mieć 80-90 cm, bok krótszy – 60 cm. Tyle że będzie to raczej niewygodna wysepka i wielu może rozczarować. Lepiej zaplanować ją na znacznie większy wymiar, np. 120 x 100 cm. Jednak jeśli chcemy wyspę wyposażyć np. w zlewozmywak, powinna być jeszcze większa. Wokół niej powinniśmy mieć ze wszystkich stron od 90 do 120 cm miejsca, by wygodnie poruszać się w kuchni. Zatem wyspa potrzebuje przestrzeni 320 x 300 cm (ponad 9 m²!) + miejsce na szafki przyścienne. W sumie kuchnia musi mieć ok. 13-15 m² w przypadku kuchni otwartej na salon. Gdy jest zamknięta, potrzebuje jeszcze kilku dodatkowych metrów. Duża kuchnia z wyspą to dobre rozwiązanie tylko dla tych, którzy naprawdę lubią gotować, poeksperymentować, zapraszać do tych czynności innych domowników. W innym przypadku będzie to dla nas pomieszczenie na wyrost.

 

Autor: Rafał Żyła

Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *